خبرگزاری مهر؛ گروه استانها- معصومه مجدم: «غدیر» مطلع اشراق انوار ولایت بر شانههای یگانه مرد عدالت و حقیقت است، نوری که چشمهای خفته زمین را بیدار کرد تا دین کامل شود و نعمت تمام. با رسیدن سالروز «غدیر» باری دیگر باران الطاف رحمانی بر کویر جانهای تشنه باریدن گرفت تا خنکای نسیم مهر ولایت بر زندگی مردم تا امتداد تاریخ دمیده شود.
اینک ما (شیعیان) میراثدار این سرمایه ثمین هستیم؛ میراثی که تا ظهور صاحب دست بیعت علوی مولایمان مهدی موعود علیه السلام دست ما امانت است و باید با همه وجود از آن صیانت کنیم و فریاد بیعت با عشق و بیداری را با «هوسه» در گوش آسمان سر میدهیم.
«هوسه» نوعی شعر حماسی رایج در جنوب ایران و به ویژه در خوزستان که معمولاً از سوی عشایر عرب اجرا میشود.
هوسهسرا با فریادی تک کلمهای و یا همان چیزی که «نخوه» جمع پیرامون خود را به سکوت و توجه و آمادگی دعوت کرده و رباعی خود را با صدای بلند و با ریتم خاص بیان میکند.
جان کلام و چکیده سخن «هوسه» در همین مصرع آخر از هوسه نهفته است، وقتی هوسهسرا به مصرع آخر برسد، با خواندن مصرع آخر، حضار آن مصرع را نه یک بار بلکه چندین بار بر زبان میرانند و آنها در حالی که پای بر زمین میکوبند و اوج احساسات و عواطف خود را به نمایش میگذارند، در حلقهای گرداگرد، هوسهسرا نیز مصرع مزبور را تکرار میکنند؛ تکرار مصرع آخر و پای کوبی همان «یزله» است!
هوسه غدیر در خرمشهر یکی از رسمهای باشکوهی است که برای تکریم این عید بزرگ برگزار میشود؛ نزاری از اهالی خرمشهر چندین سال است که به مناسبت عید غدیر مراسمی را در شهر خرمشهر برگزار میکند و حتی این برنامه را به استان و کشور تعمیم داده است.
او در خصوص برنامههای غدیر که چندین سال در این شهر اجرا میشود، میگوید: برنامهها را بر سه محور اساسی پایه گذاری کردهایم؛ اول جامع بودن برنامههاست و با توجه به سخن پیامبر (ص) که میفرمایند «من و شما، پدر این مردم و امت هستیم و تنها پدر صالحان و مؤمنین نیستیم» سعی کردیم ابوت امام علی (ع) را به عنوان یک اصل اجتناب ناپذیر در برنامههای غدیر اجرا کنیم، آن هم به شیوهای که مخاطب آن عموم مردم باشند و تنها یک قشر خاص و مذهبی را در برنگیرد.
نزاری عنوان میکند: برگزاری «میدان هوسه» از برنامههایی است که شروع آن به ۱۸ سال پیش در خرمشهر بر میگردد و اکنون در مناطق مختلف در حال اجراست؛ در این برنامه مجموعهای از جوانها که ارتباط عشیرهای دارند، برای شیوخ، فاتحه و جنگ شعر میسرایند که در برنامه غدیر القوافی شرکت نمیکنند؛ لذا در قالب برنامه «مهرجان هوسه» از آنها دعوت کردهایم که با حضور حدود سه هزار نفر برنامه موفقی بوده است.
وی میگوید: برنامههای خدماتی، ازدواج، جام فوتبال، مسابقات شعر و حتی فعالیتهای عمرانی از اقدامات انجام شده در این مناسبت است؛ مثلاً سال ۹۶ در روستاها تحقیق کردیم و زوجهای جوان را که نیازمند جهیزیه برای ازدواج بودند، مشکلات آنها را برطرف کردیم و در شب عید غدیر ۱۲۰ زوج زندگی متأهلی خود را آغاز کردند. سعی کردیم در برنامههای غدیر هماهنگ کننده و مشوق باشیم و متولی نباشیم، این هدف را پیش گرفتهایم تا اگر در سالهای آینده مجموعه ما پای کار نبود، این برنامهها همچنان اجرا شود؛ در این راستا جشن محلات را از یک منطقه شروع کردیم تا در دهه ولایت به ۳۰ منطقه رسیدیم، امسال در ۳۰ منطقه برنامههای خوبی داریم.
این فعال فرهنگی شهرستان خرمشهر بیان میکند: اصل دومی که همیشه در کارهایمان مد نظر قرار دادهایم، این بوده اگر میخواهیم کاری را انجام دهیم بهصورتی اجرا شود که سالهای آینده بدون حضور ما نیز انجام شود؛ اکنون ۱۰ منطقهای که در شهر در حال برگزاری برنامه غدیر هستند، ما تنها کارهای هماهنگی و برنامهریزی را برایشان انجام میدهیم، حتی منطقهای وجود دارد که در برنامههایش بیش از سه هزار نفر شرکت میکنند و ما ریالی را در این برنامه هزینه نکردهایم بلکه خود محله هزینهها را تقبل کردهاند.
برگزاری برنامههای غدیری در «نجف ثانی»
وی میگوید: خرمشهر و کل این منطقه خصوصیتی دارد که در بقیه مناطق نیست و آن هم این است که خرمشهر دروازه ورود تشیع به کشور است و برای دفاع از تشیع و مذهب سالیان سال هزینههای زیادی داده که شواهد تاریخی آن وجود دارد، به عنوان آخرین مورد میتوان به جنگ با انگلیسیها که در سال ۱۹۲۰ اتفاق افتاد، اشاره کرد؛ در واقع این جنگ جهاد عشایر بود. زمانی که مرجعیت فتوا داد، فتوای او برای مقابله با نیروهای انگلیسی بر قومیت، خاک، قبیله و عشیرههایشان مقدم شد که این سبب شده جهاد عشایر در خوزستان صورت بگیرد؛ لذا با توجه به این خصوصیت و اینکه خرمشهر از دیرباز به نجف الثانی معروف بوده سبب شده تا سعی کنیم برنامههایی را که در ایام غدیر اجرا میشوند به کل استان و حتی کشور تعمیم بدهیم.
نزاری تصریح میکند: مثلاً مسابقه «غدیرالقوافی» حدود ۱۰ سال پیش در خرمشهر استارت زده شد و زمانی که گزارش کار را ارائه کردیم از برنامه استقبال و از ما درخواست شد تا برنامه به کشور ارائه تا از آن الگوبرداری شود، دو سال بعد از این اتفاق فراخوانی را مشاهده کردم که نشان از اجرای برنامه در سطح کشوری داشت. البته در خوزستان نیز این برنامه اجرا میشود که امسال شهرهایی مثل سوسنگرد و شادگان فراخوان برگزاری آن را اعلام کردهاند. امسال برای دومین بار برنامه «براعم الغدیر» (غنچههای غدیر) به صورت یک کاروان کودکانه با مینیبوسهای نقاشی و رنگ آمیزی شده به همراه گروه تئاتر، مداح و هدایا محله به محله و روستا به روستا که بیشتر هم هدف روستاهای آسیب پذیر مد نظر است، میروند و برنامه اجرا میکنند؛ این برنامه در خرمشهر و برخی روستاهای آبادان اجرا شد، امسال در ۶۰ نقطه در محدوده استان، منطقه و شهرستان و با سه دستگاه مینیبوس اجرا میشود.
وی اظهار میکند: امسال برای اولین بار تحت سه محور اصلی گفته شده برنامهای با عنوان جشنواره «شعر ابومعطوق» برگزار میشود. ابومعطوق الهویزی سیدی از علمای شیعه دست اول خوزستان است که در قرن نهم یا دهم در این استان زندگی میکرد، این شاعر بسیار گرانقدر است و چند سبک شعری به جامعه شعری و ادبیات عرب ارائه کرده که در جهان عرب هم بسیار معروف است اما آنگونه که شایسته است در خوزستان شناخته شده نیست. این شاعر بزرگ در مدح امام علی (ع) اشعار گرانبهایی گفته است، امسال جشنواره را با اسم او برای غدیر تدارک دیدهایم و از ۱۵ نفر شعرای شعر فصیح (مخاطب شعر فصیح جهان عرب است) که برخی مسیحی یا سنتی مذهب هستند، دعوت کردهایم که روز جمعه در مدح امیرالمومنین (ع) شعر خواهند گفت.
برگزاری اولین نمایشگاه هنرهای تجسمی
این فعال مذهبی میگوید: برگزاری اولین نمایشگاه هنرهای تجسمی با موضوع «غدیر» از دیگر برنامههایی است که به این مناسبت انجام میشود. در این نمایشگاه برخی هنرمندان برجسته این شهرستان که مغفول ماندهاند و کارشان رسانهای نشده است، آثار خود را به مدت یک هفته در معرض این نمایش میگذارند؛ علاوه بر این اولین قرآن نوشته با خطاطی هنرمند خرمشهری در مهرجان ابو معطوق با شیوه خط جدید و ویژگی منحصر به فرد آغاز خواهد شد که در روز عید غدیر سوره حمد آن نوشته میشود تا بتوان در عید غدیر سال آینده هنر ارزشمند و ماندگار این هنرمند را رونمایی کنند.
نزاری تصریح میکند: امسال برای اولین بار جام بازیهای PS۴ را در تعدادی از گیمنتهای خرمشهر بهصورت هماهنگ برگزار کردیم، پس از آن ۳۲ نفر منتخب را در یک محل جمع و بازیها را بهصورت متمرکز و شبیه جام حذفی برگزار کردهایم؛ در کنار این مسابقه برنامههای فرهنگی زیادی از جمله سخنرانی، مداحی، تئاتر، پخش کلیپ و… اجرا شد که این برنامه با استقبال نوجوانان، جوانان و حتی خانوادههای آنها مواجه بود که این امر سبب شد تا از مخاطبانی که شاید در مجالس دینی و مذهبی کمتر شرکت کرده یا اصلاً شرکت نمیکنند برای ایام غدیر جذب بشوند.
وی میگوید: شعرای آئینی بسیاری داریم، این شاعران شاید کمتر شعر مذهبی بسرایند اما مردم عرب با شعر ارتباط خونی و وجودی دارند؛ لذا شعر برای آنها فرهنگ، تفکر، تمدن و تاریخ محسوب میشود؛ آنها مشکلات، دوستیها، دشمنیها و هر آنچه را که میخواهند با شعر میگویند، در واقع زبان دوم آنها به حساب میآید اما در مقابل این شعرای آئینی، شاعران بسیاری داریم که برای مذهب شعر نمیگویند و آئینی نیستند، به همین منظور برنامه «غدیرالقوافی» را در نظر گرفتهایم که از ۱۲ سال پیش استارت زده شد و امسال ششمین سال است که بهصورت غیر متوالی اجرایی میشود، در این برنامه اغلب شاعرانی که آئینی نیستند یا کمتر شعر آئینی میسرایند از آنها دعوت میکنیم تا شعری را به خواسته خود در وصف امیرالمومنین (ع) بسراید.
نظر شما